Zelf melkkefir maken

Wat is melkkefir?

Melkkefir is een gefermenteerd zuivelproduct welke zijn oorsprong vindt in de Kaukasus. Melkkefir is van oudsher aangekondigd als een elixer voor een lang en gezond leven. Melkkefir is rijk aan nuttige bacteriën, fosfor, vitamine K, biotine en foliumzuur – voedingsstoffen die essentieel zijn voor de gezondheid en het welzijn. Melkkefirkorrels zijn wit, klonterig en geleiachtig en bestaan ​​voornamelijk uit melkzuur producerende bacteriën, waaronder Lactobacillus brevis, streptococcus thermophillus, Lactobacillus casei, Lactobacillus helveticus, Lactobacillus delbrueckii evenals gisten die candida maris, candida inconspicua en Saccharomyces cerevisiae omvatten.

Kefirkorrels of het kefirplantje

Om kefir te maken heb je kefirkorrels nodig, dit zijn startkefirkorrels. De melkkefirkorrels zijn een combinatie van gist, melkeiwitten en bacteriën. Ze lijken een beetje op kwark :). Kefirkorrels zijn verkrijgbaar in sommige natuurvoedingswinkels, maar ook online. Je kunt ook rondvragen of je vrienden of buren extra kefirkorrels hebben die ze willen delen. Kefirkorrels groeien met elke batch, dus mensen die hun eigen kefir maken, delen meestal graag hun extra korrels. Ik kreeg mijn kefirplantje van mijn vriend en heb ze sindsdien gedeeld met een paar vrienden. Het is leuk om de liefde voor kefir te delen 🙂 En kefirkorrels zullen groeien, dus je zult ze uiteindelijk moeten delen, of je kunt ze aan kippen of honden voeren.

De voordelen van Kefir

Kefir zit boordevol voedingsstoffen en probiotica. Het is enorm nuttig voor de spijsvertering, de darmgezondheid, een gezond immuunsysteem en zelfs de geestelijke gezondheid. Kefir is ook een betrouwbare bron van eiwitten, calcium en vitamine B. Ik drink al ongeveer tien jaar elke dag kefir en ik ben een superfan! Ik voel me gewoon beter! Mijn darmen zijn zo veel gelukkiger, ik word niet zo vaak ziek … en als ik dat doe, stuiter ik snel terug. Ik moet opmerken dat ik geen dokter ben, ik deel alleen mijn persoonlijke ervaring met kefir. Ik ben er dol op en het werkt goed voor mij en mijn algehele gezondheid, maar raadpleeg uw huisarts als u vragen heeft :).

Zelf melkkefir maken

Zelf melkkefir maken?

Het is niet moeilijk om zelf melkkefir te bereiden. Zoals met vele traditionele voedingsmiddelen, ligt haar schoonheid in de eenvoud. Je hebt maar 2 ingrediënten nodig en dat zijn kefirkorrels en melk, meng de kefirkorrels in melk (verhouding 1/10) – bij voorkeur rauwe melk (onze kefirkorrels kunnen worden gebruikt met gewone UHT-melk, geitenmelk, paardenmelk en kokosmelk) – en laat de cultuur bij kamertemperatuur gedurende 24 – 48 uur staan. De gunstige bacteriestammen en goedaardige natuurlijke gisten zullen zich vermenigvuldigen, de lactose in de melk verteren en een zure, dikke kefir vol met vitaminen, probiotica, kefiran en andere voedende bestanddelen aanmaken.

Recept Melkkefir:

Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 24 uur
Opbrengst: 1/2 liter melk

Ingrediënten:

Bereiding:

    • Doe de melkkefirkorrels in een schone glazen pot
    • Overgiet de kefirkorrels met 1/2 liter melk
    • Dek de pot af met een doek of laat het deksel op een kier staan
    • Laat het geheel 24 – 48 uur staan bij kamertemperatuur. Voor een dunne, lichte kefir drank laat je de cultuur maar voor 12 uur staan.

Het thuis bereiden van melkkefir is opmerkelijk eenvoudig en heel betaalbaar.

melkkefir benodigdheden

Melkkefir maken – YouTube video

 

Manieren om melkkefir te gebruiken

Als je eenmaal begint met het maken van kefir, heb je veel kefir omdat je het elke dag moet maken. Onze koelkast staat altijd vol kefir en ons hele gezin drinkt het, zelfs onze kinderen. Ik maak elke ochtend kefir-smoothies voor ons. Ik gebruik ook kefir in zoveel mogelijk recepten. Ik raad ook aan om vrienden te vinden om je kefir mee te delen! En vergeet niet dat je je kefir altijd in de koelkast kunnen zetten, als je een pauze wenst te nemen.

Dit zijn onze favoriete manieren om kefir te gebruiken:

  1. Kefir Smoothies – mijn favoriete manier om kefir te gebruiken. Ik maak elke ochtend een kefir-smoothie. Je kunt kefir gebruiken om elke melk te vervangen. De kinderen vinden het ook geweldig!
  2. Kefirdrank – je kunt kefir gewoon drinken, maar het is behoorlijk scherp. Om het wat zoeter te maken, voeg je een beetje fruit en honing of pure ahornsiroop toe en meng je het. Als je de tweede gisting hebt gedaan, kun je het fruit dat in de pot zit gewoon mengen. Het blijft meerdere dagen goed in de koelkast.
  3. Als melkvervanger – Gebruik gewone kefir in plaats van melk of yoghurt in recepten. We maken de hele tijd kefirkoekjes, pannenkoeken en wafels. Let op: als je met kefir kookt, doodt het de gezonde bacteriën, maar er zijn nog veel andere voedingsstoffen en als je er veel hebt, is het geweldig om het in recepten te gebruiken, zodat het niet verloren gaat.

Als je niet gewend bent om kefir te drinken, begin dan langzaam om je lichaam te laten wennen aan de extra probiotica, voor de zekerheid. Als je zelfgemaakte kefir probeert te maken, laat me dan weten hoe het gaat!

Veel gestelde vragen over zelfgemaakte melkkefir

Hoe kan ik een pauze nemen van het maken van kefir?

Geef je kefirkorrels verse melk, dek ze af met keukenpapier of koffiefilters zoals beschreven en zet ze in de koelkast. Dit vertraagt het fermentatieproces drastisch, zodat je de melk slechts om de 1 tot 2 weken hoeft te verversen (of wanneer je de melk in laagjes ziet scheiden).

Waarom vormt mijn kefir een gelige waterige laag op de bodem?

Dit is normaal! Wanneer de melk in lagen uiteenvalt, is dit een teken dat de kefir alles heeft “gegeten”. U kunt dit voorkomen door de tijd dat u het laat fermenteren te verkorten (bijv. 18 uur in plaats van 24) of door het meer melk te geven. Het hangt af van je kefirkorrels, huistemperatuur en melk, dus maak je geen zorgen als je een paar batches nodig hebt om te begrijpen hoe je kefir het beste brouwt.

Waarom moet ik alles gebruiken dat niet van metaal is?

Metalen kunnen het microbiële wonderland dat kefir is beschadigen. Vermijd waar mogelijk contact van de kefir met metaal (en zet de kefir zeker niet in een metalen pott).

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van kefir?

Net als bij andere fermentaties zit kefir vol met probiotica die een goede spijsvertering en een gezonde darm bevorderen. De fermentatie breekt ook veel van de lactose in de melk af, wat betekent dat kefir gemakkelijker verteerbaar is dan andere zuivelproducten voor mensen met lactose-intolerantie.

Is melkkefir hetzelfde als waterkefir?

Melk- en waterkefir zijn twee verschillende soorten fermentatie, waarbij verschillende ingrediënten en verschillende kefirkorrels worden gebruikt. Je kunt geen melkkefirkorrels gebruiken om waterkefir te maken.

Koop het kefirplantje hier – Gratis verzending

Product: U ontvangt 1 royale eetlepel levende biologische, gezonde melkkefirkorrels die in het begin minstens 1-2 kopjes kefir per dag zullen produceren en nog veel meer naarmate de kefirkorrels groeien.

U ontvangt ook:

Een gedetailleerde stap-voor-stap instructie. Alles wat je moet weten om voor je kefirplantje te zorgen en geweldige kefir te maken (samen met foto’s om je te laten zien hoe!). Instructies worden verzonden met bericht van verzending, zodat u de tijd heeft om de benodigde benodigdheden en ingrediënten voor te bereiden! De hoeveelheid melkkefirkorrels zal elke dag ongeveer 1-2 kopjes heerlijke kefir maken en nog veel meer naarmate de kefirkorrels groeien.

Opmerkingen: Bij aankomst kan de melkkefir een gistachtige vaste stof en/of zure geur afgeven wanneer u de zak opent, dit is normaal.

Verzending: Verzending enkel op maandag. Versnelde verzending is beschikbaar.

We verzenden nu de levende kefirkorrels in Nederland en Vlaanderen.

Melkkefir Starter Kit Kopen

Melkkefir Starter Kit

Koop nu de complete melkkefir starterkit, het is een allround zorgeloze pakket om zelf melkkefir te maken.

Deze aanbieding is inclusief:

  • Echte verse melkkefirkorrels, 10g kefirkorrels
  • 1 glazen pot met een inhoud van 1 liter van het merk “Le Parfait”
  • 1 bijpassend schroefdeksel voor de glazen pot
  • 4 plastic bolzeven met verschillende diameters
  • 1 kleefbare thermometerstrip 10-40°C
  • 1 gedetailleerde handleiding om melkkefir te maken

Zelf onbeperkt melkkefir maken

starterspakket melkkefir

De geleverde levende melkkefirkorrels is voldoende om in het begin ongeveer 150 ml van deze heerlijke melkkefirdrank te maken. De kefirkorrels groeien snel en hierdoor kan je meer en meer kefir maken. Bovendien ontvang je een gedetailleerde Nederlandstalige instructie om te kunnen starten met het maken van deze heerlijke melkkefir.

Dit product is een levende cultuur. Het is noch gefermenteerd, noch een gedroogd product, noch een gesteriliseerd product. Verder willen wij u erop wijzen dat de verpakte kefirkorrels een levensmiddel is met een beperkte houdbaarheid. De kefirkorrels komen zonder problemen door de transportduur. Zelfs na een lange periode van transport zullen de melkkefirkorrels de meest heerlijke drank voor je maken. Verwerk de korrels onmiddellijk na ontvangst uit en maak een nieuwe batch.

Melkkefir Startpakket kopen

Waarom veel betalen voor probiotische drankjes uit de supermarkt als je thuis zelf verse kefir kan maken!!

Onze melkkefirkorrels worden alleen gekweekt op biologische volle melk. Deze kefirkorrels kan je onmiddellijk gebruiken om je eerste batch zelfgemaakte kefir te maken, ze hoeven niet te worden gehydrateerd, zet ze gewoon in melk en klaar. Onze kefir is 100% natuurlijk en met de hand geteeld door experts.

Het beste melkkefir starterspakket online te koop

Onze melkkefir set bevat ons eigen uitgebreid recept, dat alle informatie bevat die u nodig heeft. Ontdek hoe divers kefir kan smaken. Instructies die geïllustreerd en eenvoudig te volgen zijn, verminderen frustratie en zorgen voor succes, zelfs bij uw eerste poging. De componenten van de Starter Kit zijn allemaal perfect op elkaar afgestemd. Dit maakt het proces niet alleen makkelijker, maar ook een stuk aangenamer. In onze potten met handige schroefdeksel wordt je melk in een handomdraai omgetoverd tot romige kefir. Verbeter de smaak van uw kefir door fruit en andere ingrediënten toevoegen.

Het beste is dat de kefirkorrels zich met elke batch vermenigvuldigen en delen. Dit betekent dat de kefir-kit een eenmalige aankoop is bij correct gebruik. Voor een paar euro maak je je eigen heerlijke melkkefir, die dagen houdbaar is! Allergeneninformatie: Melk (lactose)

Thuis fermenteren was nog nooit zo eenvoudig!

Om onze levende melkkefirkorrels gelukkig en gezond te houden op hun reis naar jou, we sturen ze in een melkrijke voedingsrijke vloeibare starteroplossing. Elke 24-48 uur levert 10 gram levende melkkefirkorrels ongeveer 200 ml melkkefir op. Je melkkefirkorrels zullen in de loop van de tijd groeien en zich vermenigvuldigen. Dit betekent dat je ofwel meer kefir kunt maken of tegelijkertijd sterkere kefir kunt drinken. Leg de kefirkorrels gewoon in volle melk en laat ze 24 uur of langer buiten direct zonlicht in een warme kamer staan, afhankelijk van de temperatuur (volledige instructies meegeleverd).

Met liefde grootgebracht en vers bij u afgeleverd!

Koop met vertrouwen…

Onze kefirkorrels stammen af ​​van de oorspronkelijke culturen van de Kaukasus. Dit zijn eersteklas biologische en unieke soorten die je bij geen enkele andere leverancier zult vinden. Onze kefirkorrels zijn veel beter en produceren een lichte en heerlijke melkkefir waar je thuis van kunt genieten. We zijn gecertificeerd door het FAVV en worden onderworpen aan regelmatige inspecties om ervoor te zorgen dat onze culturen, ingrediënten en voedselveiligheidsbeheersystemen van de hoogste kwaliteit zijn.

Wat is melkkefir?

Melkkefir is een gefermenteerd zuivelproduct (meestal gemaakt met dierlijke melk). Het is vergelijkbaar met het drinken van yoghurt en karnemelk. Melkkefir fermenteert zuivelmelk tot melkkefir bij kamertemperatuur, meestal binnen 12-48 uur. Het proces van melkkefir begint met melk, fermenteert tot melkkefir, tot een dikkere drinkyoghurt en splitst zich uiteindelijk op in wei en gefermenteerde kefir. Dit kan vervolgens worden gebruikt om kefirkaas te maken. Wanneer melkkefir splitst, is dit een indicatie dat het te lang of op een te warme temperatuur heeft gefermenteerd als je een drinkbare melkkefir wilt. Hoewel echte kefirkorrels gemeenschappelijke bacteriestammen hebben, verschillen sommige korrels enigszins van de ene tot de andere. De kefirkorrels zijn afkomstig van meerdere bronnen om de diversiteit aan bacteriën te maximaliseren, wat leidt tot sterkere melkkefirkorrels en lekkerere, gezondere melkkefir.

Waterkefir vs. Melkkefir

Er zijn twee soorten kefirkorrels: melk- en waterkefirkorrels. Voordat ik waterkefir maakte, maakte ik melkkefir met rauwe koemelk. Hoewel ze qua functie vergelijkbaar zijn, zijn melkkorrels heel anders dan waterkorrels. Ze zijn wit, zien eruit als kwark en voelen slijmerig aan. Waterkorrels zijn echter doorschijnend, bloemkoolachtig en breken gemakkelijk uit elkaar onder druk. Ook voeden melkkorrels zich met de lactose in melk, terwijl waterkorrels zich voeden met suiker.

Melkkefirkorrels gaan een leven lang mee als ze op de juiste manier worden verzorgd

Wat zijn de voordelen van melkkefir?

  • Laag in lactose en kan vaak worden geconsumeerd door mensen die normaal gesproken lactose-intolerant zijn
  • Divers probiotisch profiel
  • Geweldige bron van vitaminen en mineralen
  • Ondersteunt darmgenezing en darmgezondheid
  • Een krachtigere bron van probiotica dan yoghurt
  • Rijk aan probiotische bacteriën

Hoe melkkefir maken?

Melkkefir is makkelijk zelf te maken. Je hebt gewoon kefirkorrels en melk nodig om te fermenteren. Een eetlepel melkkefircultuur of kefirkorrels kan een liter melk fermenteren tot heerlijke probiotische melkkefir. Voeg je melkkefirkorrels toe aan je melk in je glazen pot en laat fermenteren. Eén liter melk met één eetlepel melkkefirkorrels gaat binnen 24 uur fermenteren bij temperaturen tussen de 18 en 22 graden Celsius. Als je minder melk fermenteert, of je fermenteert bij hogere temperaturen, kan dit in slechts 12 uur fermenteren. Zo zal 1L melk met 1 TBS melkkefircultuur van 24 graden fermenteren in 12-24 uur. Eenmaal gefermenteerd tot de gewenste smaak, giet je je gefermenteerde melkkefirdrank af terwijl je je culturen bewaart om het proces te herhalen.

Je kefircultuur gaat een leven lang mee als je er goed voor zorgt – het is niet nodig om meer kefirbloemen te kopen

Let op, als je rauwe melk gaat gebruiken, doet melkkefir het beter als de melk gepasteuriseerd is. Dit is zodat de bacteriën in de melkkefir en rauwe melk niet met elkaar concurreren. Sommige mensen hebben succes met het gebruik van rauwe melk, maar dit kan voor anderen problematisch zijn als het niet gepasteuriseerd is. Melkkefir kan op smaak worden gebracht met een verscheidenheid aan fruit en kruiden, zodat je terug blijft komen voor meer. Meer te lezen en zien over melkkefir?

Waar komen kefirkorrels vandaan?

Van melkkefirkorrels wordt gezegd dat ze een paar duizend jaar geleden zijn ontstaan in de bergen van de Kaukasus. Nomadische volkeren gebruikten kefirkorrels om melk voor lange tijd te bewaren, lang voordat er koeling kwam. Kefir werd daar geconsumeerd vanwege de voordelen en de deugden van een lang leven. Door de jaren heen hebben kefirkorrels zich over de hele wereld verspreid. De  kefirkorrels die we tegenwoordig gebruiken, zijn dus afstammelingen van het kefirplantje die in de Kaukasus werden gebruikt! Het verhaal van de oorsprong van melkkefir is fascinerend.

Waar vind je of kun je kefirkorrels kopen?

Je hebt twee opties: je krijgt of koop ze.

Terwijl melkkefirkorrels zich vermenigvuldigen als ze goed worden verzorgd, is er rond deze fermentatie een cultuur van delen ontstaan. Wanneer een persoon te veel kefir heeft, bieden ze deze vaak aan hun vrienden en familie aan. Dus, als je een vriend hebt die kefirkorrels van goede kwaliteit heeft, vraag dan of ze die met je willen delen! U kunt ook kefirkorrels van hoge kwaliteit kopen in onze online winkel. De kwaliteit van onze kefirbloempjes is gegarandeerd en ze worden geleverd met activeringsinstructies en recepten.

Melkkefir Starter Kit Kopen

Wat heb je nodig om melkkefir te maken?

Hoe zelf melkkefir maken?

  1. Ten eerste, moet je melk hebben. Rauwe melk is het beste, maar als u niet beschikt over rauwe melk, eenvoudige volle of halfvolle melk uit de supermarkt werkt ook goed. Magere of vetarme melk zal ook wel werken, maar de kefirkorrels geven de voorkeur aan het volledige scala van voeding dewelke gevonden wordt in volle melk.
  2. Ten tweede, zal je een bolzeef bij de hand moeten hebben – bij voorkeur uit kunststof of nylon of roestvrij staal. Roestvrij staal wordt beschouwd als veilig voor kort contact. Filters met grote gaten (zoals pasta zeven) werken niet goed – de kleinere kefirkorrels komen dan rechtstreeks in je kefirdrank terecht. Hoewel het niet schadelijk voor de gezondheid is om de kefirbloempjes mee op te drinken, zal je wel een deel van je kefir culturen verliezen.
  3. Een WECK-glas of een grote pot met ademend deksel (of keukenhanddoek) om uw kefir te laten gisten
  4. Een pot of fles voor het opslaan van uw afgewerkte drank in de koelkast
  5. Een steriele houten of plastic lepel is ook handig om de kefirkorrels lichtjes uit te persen
  6. Kefirkorrels of wel bekend als het kefirplantje, het yoghurtplantje of kefirbloempjes. Opgelet: Kefirkorrels voor de aanmaak van melkkefir kunnen niet gebruikt worden voor de aanmaak van waterkefir. Melkkefirkorrels kan je hier kopen.

Melkkefirkorrels kopenWaar komt melkkefir vandaan?

Melkkefir is een verfrissende probiotische gekweekte melkdrank die zijn oorsprong vindt in het Kaukasus gebergte vele jaren geleden. In het Turks betekent het woord Kefir “goed gevoel”,het product heeft een dikke romige kleverige consistentie, het smaakt bijna als yoghurt en het heeft ook een melkachtige, gist geur.

De mensen in de bergen van de Kaukasus maken al honderden jaren kefir. In deze regio staan kefirkorrels bekend onder de naam “Granen van de profeet Mohammed”. De traditionele legende over de oorsprong van kefirkorrels is dat de profeet Mohammed kefirkorrels schonk aan de orthodoxe christenen in deze regio. Mohammed zou de mensen hebben geleerd hoe ze kefir moesten maken, en de mensen vereerden kefir als een gezondheid bevorderend voedsel.

De kefirkorrels en methoden voor het maken van kefir werden generaties lang door mensen in de bergen van de Kaukasus geheimgehouden. Het bezitten van kefirkorrels werd in deze regio gelijkgesteld aan rijkdom. De mensen geloofden dat de voordelen van kefir op de een of andere manier zouden afnemen als de geheimen van het maken van kefir buiten hun regio zouden worden gedeeld. Van Marco Polo wordt gezegd dat hij kefir heeft geprobeerd, en kefir werd gewaardeerd als medicinale voeding.

Wat zijn kefirkorrels?

De zogenaamde kefirkorrels of kefirplantje is een fundamenteel ingrediënt om zelf kefir te kunnen maken. Melkkefirkorrels zijn kleine, geleiachtige witte propjes die worden gebruikt om melkkefir te maken. Visueel hebben ze de vorm van kleine bloemkooltjes die bij elkaar zijn geclusterd. De vreemde kleine clusters herbergen een waar oerwoud van bacteriën en gisten die gunstig zijn voor de mens. Zodra je de kefirbloempjes met melk mengt, worden ze geactiveerd om kefir te maken. Deze gefermenteerde melk is romig, pittig en licht sprankelend. Bovendien zit het boordevol probiotica en zou het veel gezondheidsvoordelen hebben. Zodra de kefir is gemaakt, kunnen de korrels worden gescheiden van de drank en kunnen ze weer in verse melk gedaan worden. En daar gaan we voor nieuwe kefir!

Hoe wordt kefir gemaakt?

Door het combineren van melk en kefirkorrels in een WECK-fles gedurende een halve dag of meer bij kamertemperatuur, zal de melk beginnen te fermenteren met als resultaat kefirdrank.

melkkefirkorrels

Hoe smaakt melkkefir?

De smaak van de drank kan variëren, afhankelijk van het type dat je koopt, maar het smaakt meestal pittig, zuur en een beetje zoet. Soms kan het drankje worden vergeleken met kwark, maar soms heeft het een meer zure smaak, zoals een zurige yoghurt. Een van de unieke eigenschappen van kefir is zijn scherpte.

Waarom drinken mensen graag melkkefir?

Eigenlijk is het heel gezond en het is beter dan het drinken van melk! De kostprijs is goedkoop en betaalbaar, het is slechts 5 minuten werk per dag om zelf kefir te bereiden. De kefirkorrels worden te koop aangeboden op internet of soms kan je ze ook verkrijgen via vrienden of kennissen. Kinderen houden van de unieke smaak van kefir en je kan het eenvoudig mengen met wat fruit, zoals fruit dat gebruikt wordt in yoghurt! Het is makkelijk zelf te maken en zelfs kinderen kunnen het leren, het is voor de kinderen ook spannend en leuk om zelf de kefirdrank te maken!

Wat zijn de voordelen van melkkefir?

Mijn ervaring is na het dagelijks drinken van melkkefir na meer dan een maand, gaf het mij een grote boost in mijn stofwisseling en een grote verbetering van mijn immuunsysteem (ik word zelden nog verkouden).

  • Een rijke bron van vitamines en mineralen: Een portie melkkefir is een uitstekende bron van vitamine D, calcium en fosfor, en een goede bron van eiwitten, vitamine A, vitamine B12, kalium en selenium – alle belangrijke voedingsstoffen voor elke dag. Het fermentatieproces verrijkt het gehalte aan vitamine B1, B12, K, foliumzuur, calcium en aminozuren en produceert gezondheidsbevorderingen metabolieten, ook wel bekend als probiotica.
  • Kefir bevordert de darmgezondheid: Kefir biedt diverse probiotica (goede bacteriën) om het microbioom in balans te brengen. Dit biedt op zijn beurt enorme voordelen voor de spijsvertering. Een gezonde darm is zo belangrijk omdat al het voedsel uiteindelijk in de darm wordt afgebroken om voedingsstoffen door ons hele lichaam te leveren. Veel mensen met lactose-intolerantie kunnen ook merken dat ze kefir verdragen, omdat het fermentatieproces helpt om lactose af te breken.
  • Kefir ondersteunt de immuniteit: Een gezonde darm is belangrijk voor het bevorderen van een sterk immuunsysteem door infectieuze agentia zoals bacteriën en virussen af ​​te weren. Van kefir is aangetoond dat het, gezien de probiotica rijke aard, een gezond immuunsysteem ondersteunt en zelfs het immuunsysteem moduleert om virale infecties te onderdrukken. Degenen die een antibioticakuur volgen of hebben beëindigd, kunnen ontdekken dat kefir helpt.
  • Kefir bestrijdt ontstekingen: Studies hebben aangetoond dat degenen die kefir consumeren een afname hebben van de pro-inflammatoire cytokineconcentraties en een toename van de ontstekingsremmende cytokineconcentraties, wat de ontsteking in ons lichaam vermindert om ons risico op ziekte of ziekte gerelateerde complicaties te verminderen.
  • Melkkefir bevordert de gezondheid van de botten: Kefir is van nature een uitstekende bron van calcium, een belangrijke voedingsstof ter ondersteuning van gezonde botten.
  • Kefir bevordert de glykemische controle: Onderzoek uitgevoerd met meerdere diabetespatiënten wees uit dat degenen die werden aangevuld met kefir lagere waarden van nuchtere glucose vertoonden dan degenen die werden aangevuld met een andere gefermenteerde drank.

Waar vind je kefirkorrels?

Je hebt twee opties: je kan de kefirkorrels krijgen of ze kopen. Omdat melkkefirkorrels zich vermenigvuldigen als ze op de juiste manier worden verzorgd, is er een cultuur van delen ontstaan. Wanneer een persoon te veel kefirkorrels heeft, bieden ze deze vaak aan hun vrienden en familie aan. Dus, als je een vriend hebt die kefirkorrels van goede kwaliteit heeft, vraag hem dan of hij die met je wil delen! U kunt ook kefirkorrels online kopen.

Wat is het verschil tussen waterkefir en melkkefir?

Van melkkefir wordt gezegd dat het een pittige, yoghurtachtige smaak heeft, die je zou verwachten van elk gefermenteerd voedsel. Sommige mensen geven echter de voorkeur aan waterkefir boven melkkefir, omdat het een lichtere, minder pittige smaak heeft. Hoewel melkkefir kan worden gemaakt met niet-zuivelmelk (bijv. Soja, kokosnoot, amandel), kunnen mensen die lactose-intolerant zijn, in plaats daarvan kiezen voor waterkefir. Veel mensen die zich identificeren als lactose-intolerant, kunnen echter in feite pasteurisatie-intolerant zijn en kunnen ontdekken dat melkkefir niet dezelfde soort bijwerkingen veroorzaakt als andere zuivelproducten. Dit komt door het feit dat melkkefir een aantal van de gezonde bacteriën herintroduceert die, net als andere gefermenteerde zuivelproducten zoals kaas en yoghurt, gemakkelijker zijn voor het spijsverteringsstelsel. Hoewel zowel waterkefir als melkkefir tal van organismen bevatten die helpen om de spijsvertering te verbeteren en de immuniteit te verhogen, heeft melkkefir de extra voordelen van de melk waarmee het is geproduceerd, waaronder eiwitten, vitamines en mineralen, evenals organismen die specifiek zijn aangepast aan het consumeren van lactose.

Zelf-melkkefir-maken

Hoe kefirkorrels bewaren?

Om een pauze te nemen van het maken van kefir, bewaart u de kefirkorrels in de koelkast gedurende maximaal een week bedekt met suikerwater (voor Waterkefirkorrels) of melk (voor Melkkefirkorrels).  Bekijk onze informatieve pagina’s voor meer bewaartips voor waterkefir en melkkefir, inclusief hoe je ze na het bewaren weer tot leven kunt wekken. Kefir bewaren als je voor langer tijd op vakantie gaat. Als je gewoon even wilt stoppen met het maken van kefir of voor een langere periode weg wilt gaan, dan is invriezen of uitdrogen de enige optie. Bevroren kefirkorrels kunnen ongeveer 3-4 maanden worden bewaard en gedehydrateerde kefirkorrels kunnen 12 maanden worden bewaard. Alleen zijn de resultaten van het ontdooien en hydrateren niet altijd succesvol.

Waar kefirkorrels kopen?

Onze kefirkorrels zijn perfect voor het maken van je eigen zelfgemaakte melkkefir, maar net als bij Kombucha SCOBY’s moet je ervoor zorgen dat ze van een betrouwbare bron komen. Als je kefirkorrels online koopt, is het erg belangrijk om ze van een betrouwbare bron te krijgen. Zowel onze waterkefirkorrels als onze melkkefirkorrels worden vers verpakt en meteen verzonden ervoor te zorgen dat de krachtigste kefirkorrels bij je thuis aankomen. Hoewel het een paar batches kan duren om te reproduceren omdat de het kefirplantje zich moet aanpassen aan hun nieuwe omgeving en voedselbron, zullen deze verse en levende kefirkorrels heerlijke kefir maken en zich snel voortplanten (vermenigvuldigen).

Echte kefir wordt al honderden jaren traditioneel gemaakt en is niet hetzelfde als commerciële kefir of kefir in poedervorm. Je zult merken dat verse gemaakte kefir een superieure smaak, meer gezondheidsvoordelen en een grotere flexibiliteit heeft, zodat je elke keer je eigen melk, smaken en de hoeveelheid kunt kiezen.

Voordelen Kefir kopen bij kefirkorrels.nl

    • Kefir gevoed met biologische melk.
    • Geteeld in kleine batches om levendige, gezonde kefirkorrels te creëren.
    • De kefirkorrels zijn gecombineerd uit meerdere gerenommeerde bronnen om een grotere diversiteit aan soorten te creëren.
    • De verse, levende kefirkorrels zijn nooit ingevroren of gedroogd geweest.
    • De kefirkorrels worden vers verpakt en verzonden.

Elke zakje kefir bevat:

Verzend- en opslaginformatie: Onze melkkefirkorrels worden VERS verzonden in een afgesloten verpakking. Bewaar voor de beste resultaten op een koele, droge plaats en gebruik vóór de datum op het zakje. Opslag in de diepvriezer wordt niet aanbevolen.

Hier bij Kefirkorrels.nl hebben we veel tijd en moeite gestoken om u een fijne selectie van verschillende culturen en kant-en-klare kombucha aan te bieden. Onze culturen bevatten de heilzame bacteriën en hoogwaardige ingrediënten afkomstig van de beste leveranciers, zijn 100% volledig natuurlijk, er zijn geen industriële additieven of conserveermiddelen toegevoegd om de zuiverheid van onze biologische producten aan te tasten. Ontdek vandaag nog de gezondheidsvoordelen van ons assortiment probiotische gekweekte dranken.

Ideale omgeving om melkkefir te maken

Belangrijkste tip om uw kefirkorrels gezond te houden

  • Ideale kweektemperatuur

De beste kweektemperatuur ligt binnen 20° tot max. 30°C. Vermijd tocht en houd ze uit de buurt van direct zonlicht tijdens het kweken. Melkkefirkorrels gedijen het best bij een constante temperatuur van 20°C. Te koud en de kefirkorrels zullen traag werken en zich weinig vermenigvuldigen; te warm en ze zijn erg actief en cultiveren snel (wat vaak leidt tot wrongel en wei). Beide uitersten kunnen de kefirkorrels onder druk zetten.

  • Kies een goede Melk

MelkkefirplantjeMelkkefirkorrels hebben voeding nodig en zullen goed gedijen op koemelk, rauw of gepasteuriseerd. Melkkefirkorrels kunnen ook beperkt gebruikt worden op plantaardige melk, zoals kokosmelk, maar het kan zijn dat deze transitie moeilijk is voor de kefirkorrels als het nier goed gedaan wordt. Zorg voor gezonde en volledig actieve kefirkorrels om deze stap naar kokosmelk te wagen. Zorg ervoor dat je batches kokosmelk afwisselt met zuivelmelk.

Soms kunnen de kefirkorrels zich aan de bovenkant of de onderkant van de pot verzamelen. Door de pot tijdens het kweekproces zo nu en dan zachtjes te schudden, krijgen de korrels toegang tot de melk in andere delen van de pot. Ook kan je een breder pot gebruiken, zodat er meer oppervlakte is waar de kefirkorrels kunnen gedijen. Enkel kefirkorrels die toegang hebben tot de melk zullen groeien en gezond blijven.

  • Regelmatig de melk vervangen

Omdat kefirkorrels melk in kefir veranderen, consumeren ze de lactose in de melk. Na verloop van tijd kunnen ze zonder voedsel komen te zitten. Als de kefirkorrels geen nieuwe melk krijgen, kunnen ze gestrest raken en uiteindelijk kunnen ze verhongeren en afsterven. Voorzien een consistente voorziening van melk, geef ze elke 24 uur verse melk, of vaker indien nodig, het is cruciaal om je kefirkorrels gezond te houden. Respecteer ook de verhouding melk op kefirkorrels , deze dient minimaal 10 delen op 1 deel korrels te zijn.

  • Beter kleine kefirkorrels

MelkkefirNet zoals de kefirkorrels de juiste voeding nodig hebben, moeten ze de voedingsstoffen (lactose) in de melk kunnen opnemen. Wanneer je de melkkefirkorrels voor het eerst ontvangt, zijn deze meestal erg klein. Naarmate ze groeien kunnen ze ook in omvang groeien. Als je merkt dat je kefirkorrels groter worden, maar zich niet vermenigvuldigen, breek ze dan voorzichtig uit elkaar door ze tussen schone vingers te wrijven. Het kweken met kleinere kefirkorrels verhoogt het oppervlak waaraan ze aan de melk blootgesteld worden, waardoor hun vermogen om voeding uit de melk op te nemen toeneemt. Meer voeding stimuleert de korrels om zich te vermenigvuldigen.

 

Waterkefir of melkkefir ?

Wat is beter, waterkefir of melkkefir ?

Zijn de voordelen tussen de twee hetzelfde ?

melkkefirDe waarheid is dat waterkefir eigenlijk geen goede vervanger is voor melkkefir, zelfs als je een melkallergie hebt.

Melkkefir, gemaakt met melk of kokosmelk, overtreft waterkefir verreweg in probiotische potentie. De voordelen van melkkefir op basis van melk overtreffen die van waterkefir, ongeacht hoe waterkefir gemaakt wordt. Moet je dan de waterkefirkorrels weggooien ? Neen, laten we duidelijk zijn wat de voordelen zijn van waterkefir, dat een fantastische basis vormt voor zelfgemaakte frisdrank en vele mogelijkheden biedt in andere culinaire toepassingen.

De voordelen van waterkefir

Waterkefir maakt net als melkkefir gebruik van goede bacteriën en gisten die de eenvoudige suikers consumeren en zo een ​​overvloed aan probiotica creëren. Het gebruik van suiker door de waterkefirkorrels betekent dat er niet veel restsuiker in het eindproduct achterblijft.

Bovendien geeft het fermentatieproces extra vitaminen en mineralen af. Het beste van alles is dat er geen additieven, chemicaliën of kunstmatige ingrediënten in zelfgemaakte kefir zitten. Kefir is een 100% natuurlijk gefermenteerde drank waar zelfs een beetje bubbels inzitten, net zoals bij conventionele frisdranken. Waterkefir kan ook worden gebruikt als basis voor zuivelvrije smoothies en ijslolly’s. Waterkefir kan ook worden toegevoegd aan plantaardige melk zoals amandelmelk.

Belangrijke verschillen tussen melkkefir en waterkefir

In waterkefir zitten er slechts 10-15 stammen van goede bacteriën en gisten (waterkefir gemaakt met levende kefirkorrels). Terwijl in melkkefir er 30 tot 50 gisten en bacteriën zitten, ook weer enkel in zelfgemaakte melkkefir met levende kefirkorrels.

Poedervormige kefir starters (ferment) versus levende kefirkorrels

Melkkefir maken voor kinderenMelkkefirkorrels en waterkefirkorrels zijn niet uitwisselbaar, daarom raad ik altijd aan ze te kopen bij gerenommeerde bronnen. Ik kan je niet vertellen hoeveel e-mails ik in de loop van de jaren heb ontvangen van mensen die melk tot kefir proberen te fermenteren met waterkefirkorrels of omgekeerd. Je kan dus met melkkefirkorrels enkel melkkefir maken en met waterkefirkorrels enkel waterkefir maken.

Hoe zit het met kefir gemaakt met een eenmalige poeder? Houd er rekening mee dat, net als bij waterkefir, dit ook niet zo gunstig is als melkkefir gemaakt met levende kefirkorrels.

Er zijn slechts 10 tot 15 nuttige microbiële stammen in melkkefir met poeder gemaakt heeft, vergeleken met kefir gemaakt met levende kefirkorrels, om nog te zwijgen van het feit dat zakjes kopen op den duur duurder is ! Gebruik levende kefirkorrels voor het maken van melkkefir – ze zijn goedkoper en het resultaat is veel gezonder!

 

Kefir ferment

Melkkefir ferment

Maak zelf melkkefir met een ferment, kefir is een heerlijk verfrissende en licht sprankelende melkdrank. Maak melkkefir zonder de kefirbloemetjes.

zelf kefir en yoghurt makenKefir ferment is afkomstig uit de bekende kefirbloemen, kefir in gevriesdroogde vorm. Kefir in poedervorm is zeer geschikt voor mensen die niet regelmatig kefir willen maken.

Kefir gemaakt met een kefir ferment is gemakkelijk zelf te maken, de kefir is smakelijk en minder bitter dan kefir gemaakt van de verse kefirkorrels (kefirbloemen, yoghurtbloempjes).

Hoe zelf kefir maken met een ferment

  • gebruik 1 liter melk,  volle of halfvolle melk, als je rauwe melk gebruikt, kook dan eerst de melk om deze te steriliseren
  • laat de melk afkoelen tot op kamertemperatuur
  • voeg nu de inhoud van het zakje kefir ferment toe en roer totdat alles goed is opgelost
  • giet de bereiding in een afsluitbaar fles (thermos)
  • laat het geheel gedurende 18-24 uur fermenteren op kamertemperatuur
  • laat daarna de kefir enkele uren afkoelen in de koelkast
  • de kefir is nu klaar

zelf-yoghurt-kefir-maken-fermentJe kan de kefir enkele dagen bewaren in de koelkast. Voor een nieuw batch kefir volstaat het om enkele eetlepels kefir te mengen met 1 liter melk en dan opnieuw het fermentatieproces te starten zoals hierboven beschreven. Zo kan je vele malen voort kweken zonder een nieuwe zakje kefir ferment te moeten gebruiken.

Hier kan je kefir ferment kopen