Waterkefir of melkkefir ?

Wat is beter, waterkefir of melkkefir ?

Zijn de voordelen tussen de twee hetzelfde ?

melkkefirDe waarheid is dat waterkefir eigenlijk geen goede vervanger is voor melkkefir, zelfs als je een melkallergie hebt.

Melkkefir, gemaakt met melk of kokosmelk, overtreft waterkefir verreweg in probiotische potentie. De voordelen van melkkefir op basis van melk overtreffen die van waterkefir, ongeacht hoe waterkefir gemaakt wordt. Moet je dan de waterkefirkorrels weggooien ? Neen, laten we duidelijk zijn wat de voordelen zijn van waterkefir, dat een fantastische basis vormt voor zelfgemaakte frisdrank en vele mogelijkheden biedt in andere culinaire toepassingen.

De voordelen van waterkefir

Waterkefir maakt net als melkkefir gebruik van goede bacteriën en gisten die de eenvoudige suikers consumeren en zo een ​​overvloed aan probiotica creëren. Het gebruik van suiker door de waterkefirkorrels betekent dat er niet veel restsuiker in het eindproduct achterblijft.

Bovendien geeft het fermentatieproces extra vitaminen en mineralen af. Het beste van alles is dat er geen additieven, chemicaliën of kunstmatige ingrediënten in zelfgemaakte kefir zitten. Kefir is een 100% natuurlijk gefermenteerde drank waar zelfs een beetje bubbels inzitten, net zoals bij conventionele frisdranken. Waterkefir kan ook worden gebruikt als basis voor zuivelvrije smoothies en ijslolly’s. Waterkefir kan ook worden toegevoegd aan plantaardige melk zoals amandelmelk.

Belangrijke verschillen tussen melkkefir en waterkefir

In waterkefir zitten er slechts 10-15 stammen van goede bacteriën en gisten (waterkefir gemaakt met levende kefirkorrels). Terwijl in melkkefir er 30 tot 50 gisten en bacteriën zitten, ook weer enkel in zelfgemaakte melkkefir met levende kefirkorrels.

Poedervormige kefir starters (ferment) versus levende kefirkorrels

Melkkefir maken voor kinderenMelkkefirkorrels en waterkefirkorrels zijn niet uitwisselbaar, daarom raad ik altijd aan ze te kopen bij gerenommeerde bronnen. Ik kan je niet vertellen hoeveel e-mails ik in de loop van de jaren heb ontvangen van mensen die melk tot kefir proberen te fermenteren met waterkefirkorrels of omgekeerd. Je kan dus met melkkefirkorrels enkel melkkefir maken en met waterkefirkorrels enkel waterkefir maken.

Hoe zit het met kefir gemaakt met een eenmalige poeder? Houd er rekening mee dat, net als bij waterkefir, dit ook niet zo gunstig is als melkkefir gemaakt met levende kefirkorrels.

Er zijn slechts 10 tot 15 nuttige microbiële stammen in melkkefir met poeder gemaakt heeft, vergeleken met kefir gemaakt met levende kefirkorrels, om nog te zwijgen van het feit dat zakjes kopen op den duur duurder is ! Gebruik levende kefirkorrels voor het maken van melkkefir – ze zijn goedkoper en het resultaat is veel gezonder!

 

Waterkefir tips

Waar moet u op letten bij het maken van waterkefir ?

  • Gebruik altijd schone gebruiksvoorwerpen zoals hout, kunststof en glas, deze materialen zijn het beste om te gebruiken.
  • Gebruik een plastieken zeef, opgelet : metalen zeven kunnen schadelijk zijn voor de kefirkorrels.
  • Gebruik bronwater voor het beste resultaat. Kraantjeswater bevat chloor en kan schadelijk zijn voor de kefirkorrels. Chloor kan worden verdampt uit gewoon kraanwater, door het water te koken. Laat het water afkoelen tot kamertemperatuur alvorens het te gebruiken in uw bereiding.
  • Dek de pot af met een kaasdoek of een papieren handdoek/koffiefilter om stof en insecten (voornamelijk fruitvliegjes) buiten te houden.
  • In de koudere maanden kan het langer duren vooraleer uw bereiding klaar is (tot 48 uur). Vermijd fermenteren langer dan 48 uur of u loopt het risico de de korrels van de honger omkomen.
  • Elke suiker kan worden gebruikt als voeding voor de kefirkorrels zolang het geen suiker vervanger is. Gebruik geen honing. Ik gebruik ook een theelepel zwarte melasse (of black strap) voor de smaak en de mineralen.
  • Om de kefirkorrels gezond te houden hebben ze mineralen nodig. Dit is waarom het gebruik van bronwater goed voor hen is. Als u gebruik maakt van gefilterd water voeg dan een snufje zuiveringszout of een snufje zeezout toe aan uw kefir bereiding.
  • Gebruik steeds schone glazen of potten, hygiëne is zeer belangrijk.

 

black-strap
Blackstrap is een dikke , kleverige ongeraffineerde zoete stroop. Vol voedingsstoffen, waaronder : calcium, magnesium, mangaan , kalium, ijzer en vitamine B.

 

Zelf waterkefir maken

Zelf Waterkefir maken

Benodigdheden :

  • 3 eetlepels waterkefirkorrels
  • 2 eetlepels suiker (rietsuiker of honing i.p.v. witte suiker)
  • 1 liter water (kraantjeswater, bij voorkeur bronwater (bevat minder chloor)) in een WECKglas van 1.5-2L
  • ½ citroen (indien u een biologisch citroen niet kan vinden, neem dan eerst de schil weg)
  • 1 gedroogde vijg, of een eetlepel rozijnen of dadels

waterkefir benodigdheden

Optioneel : voeg 2-4 theelepels verse gember sap toe om een verfrissende gemberbier kefir te maken. Om de gemberwortel te gebruiken, hak ze fijn tot ongeveer 60 gram verse gemberwortel en meng het tot een puree met een half kopje water. Zeef het door een doek.

Ik maak deze hoeveelheid kefir (of een dubbele batch als ik meer kefirkorrels heb). Ongeacht welk WECKglas je ook gebruikt, zorg dan dat je minstens 1 centimeter of zo laat aan de bovenkant om het kooldioxide gas dat tijdens de gisting geproduceerd wordt de nodige ruimte geeft! Als je kefirkorrels zichzelf reproduceren, moeten de verhoudingen van de ingrediënten aangepast worden voor een grotere partij, of maak meer batches.

Methode :

  • Zeef en spoel de waterkefirkorrels onder schoon stromend water af
  • Doe ze in de pot met de overige ingrediënten en roer tot de suiker oplost
  • Sluit de pot met een goede stevige deksel en laat het op kamertemperatuur gisten, roer na 24 uur
  • Brouw zolang tot dat de rozijnen aan de oppervlakte drijven en de vloeistof een beetje koolzuurhoudende is. Dit kan ongeveer 48 uur duren, maar misschien wel een beetje sneller als het warm weer is
  • Schep de citroenen en rozijnen uit de drank
  • Gebruik nu een zeef om het water van de kefirkorrels te scheiden
  • Spoel de kefirkorrels grondig onder koud stromend water
  • Knijp de citroen uit in de bekomen kefirdrank en doe de drank in afsluitbare flessen of potten. U kunt nu de kefirdrank drinken. Of u kunt verder laten gisten (nagisting) voor nog een dag of zo op kamertemperatuur. Verdere fermentatie zal het alcoholgehalte van de drank verhogen, afhankelijk van de hoeveelheid suiker in de vloeistof. In ieder geval is kefirdrank slechts zeer licht alcoholisch.

Tips :

  1. Zodra u uw eerste batch van waterkefir hebt gemaakt, kunt u de korrels spoelen en onmiddellijk beginnen met de volgende partij
  2. Als u niet onmiddellijk een andere partij wil aanmaken, kunt u de korrels in de koelkast bewaren in een suikerwater oplossing (1 eetlepel suiker op 1 L water) voor maximaal 7 dagen. U kunt ze ook bevriezen in een plastic ziploc zakje voor maximaal 2 tot 3 maanden
  3. Suiker : blijkbaar doen de kefirkorrels het beter op minder verfijnde maar meer mineraalrijke suikers zoals rietsuiker
  4. Water : de kefirkorrels doen het beter in hard, sterk gemineraliseerd water. Als u gebruik maakt van zachte of gedestilleerd water, voeg dan ¼ theelepel zuiveringszout toe om de korrels gezond te houden
  5. Gistingstijd : Een van de belangrijkste redenen waarom water kefirkorrels ziek worden en stoppen met voortplanten is over fermentatie. In het algemeen moeten het brouwen niet langer dan 2 dagen duren.

Wat is waterkefir ?

Wat is waterkefir ?

Waterkefir is een verfrissend licht alcoholische ( 0,3-2,0 % ) sprankelend drankje.

Waterkefir wordt gemaakt door het toevoegen van 6 theelepels waterkefirkorrels op 2 liter water, 100-150 gram suiker en 2 vijgen. Het mengsel wordt gefermenteerd bij kamertemperatuur gedurende 2 tot 3 dagen en gearomatiseerd met bijvoorbeeld fruitsap. Het moet koud gedronken worden. Waterkefir, ook wel bekend als tibi, waarschijnlijk afkomstig uit Mexico. Waterkefir is niet gerelateerd aan het meer voorkomende Melkkefir.

Waterkefir
Waterkefirkorrels

In het begin van de 20ste eeuw werd Waterkefir in Europa bekend. Het wordt nu voornamelijk gebruikt in België en Nederland maar kan ook worden verkregen in andere landen. Waterkefirkorrels hebben een structuur die sterk lijkt op die van suikerkorrels. De korrels bevatten zowel gisten en melkzuurbacteriën, maar de literatuur is erg tegenstrijdig over de exacte samenstelling van de kefirkorrels. Waarschijnlijk is de samenstelling niet constant en varieert met de herkomst van de kefirkorrels .De gisten zijn verantwoordelijk voor de alcohol, kooldioxide en smaak. De bacteriën bepalen de smaak van de Waterkefir. Het gedroogd fruit in het recept blijkt nodig te zijn om tot een goede kefirdrank te komen, omdat het aangetoond is dat vijgen bevatten een belangrijke groeifactor voor de micro-organismen. In plaats van vijgen, kan men vijgenpulp of rozijnen gebruiken. Veel verschillende gezondheidsbevorderende effecten worden toegeschreven aan het drinken van Waterkefir, maar deze zijn niet goed onderzocht en geen wetenschappelijke literatuur is beschikbaar om één van de beweringen te ondersteunen.