Ideale omgeving om melkkefir te maken

Belangrijkste tip om uw kefirkorrels gezond te houden

  • Ideale kweektemperatuur

De beste kweektemperatuur ligt binnen 20° tot max. 30°C. Vermijd tocht en houd ze uit de buurt van direct zonlicht tijdens het kweken. Melkkefirkorrels gedijen het best bij een constante temperatuur van 20°C. Te koud en de kefirkorrels zullen traag werken en zich weinig vermenigvuldigen; te warm en ze zijn erg actief en cultiveren snel (wat vaak leidt tot wrongel en wei). Beide uitersten kunnen de kefirkorrels onder druk zetten.

  • Kies een goede Melk

MelkkefirplantjeMelkkefirkorrels hebben voeding nodig en zullen goed gedijen op koemelk, rauw of gepasteuriseerd. Melkkefirkorrels kunnen ook beperkt gebruikt worden op plantaardige melk, zoals kokosmelk, maar het kan zijn dat deze transitie moeilijk is voor de kefirkorrels als het nier goed gedaan wordt. Zorg voor gezonde en volledig actieve kefirkorrels om deze stap naar kokosmelk te wagen. Zorg ervoor dat je batches kokosmelk afwisselt met zuivelmelk.

Soms kunnen de kefirkorrels zich aan de bovenkant of de onderkant van de pot verzamelen. Door de pot tijdens het kweekproces zo nu en dan zachtjes te schudden, krijgen de korrels toegang tot de melk in andere delen van de pot. Ook kan je een breder pot gebruiken, zodat er meer oppervlakte is waar de kefirkorrels kunnen gedijen. Enkel kefirkorrels die toegang hebben tot de melk zullen groeien en gezond blijven.

  • Regelmatig de melk vervangen

Omdat kefirkorrels melk in kefir veranderen, consumeren ze de lactose in de melk. Na verloop van tijd kunnen ze zonder voedsel komen te zitten. Als de kefirkorrels geen nieuwe melk krijgen, kunnen ze gestrest raken en uiteindelijk kunnen ze verhongeren en afsterven. Voorzien een consistente voorziening van melk, geef ze elke 24 uur verse melk, of vaker indien nodig, het is cruciaal om je kefirkorrels gezond te houden. Respecteer ook de verhouding melk op kefirkorrels , deze dient minimaal 10 delen op 1 deel korrels te zijn.

  • Beter kleine kefirkorrels

MelkkefirNet zoals de kefirkorrels de juiste voeding nodig hebben, moeten ze de voedingsstoffen (lactose) in de melk kunnen opnemen. Wanneer je de melkkefirkorrels voor het eerst ontvangt, zijn deze meestal erg klein. Naarmate ze groeien kunnen ze ook in omvang groeien. Als je merkt dat je kefirkorrels groter worden, maar zich niet vermenigvuldigen, breek ze dan voorzichtig uit elkaar door ze tussen schone vingers te wrijven. Het kweken met kleinere kefirkorrels verhoogt het oppervlak waaraan ze aan de melk blootgesteld worden, waardoor hun vermogen om voeding uit de melk op te nemen toeneemt. Meer voeding stimuleert de korrels om zich te vermenigvuldigen.

 

(Visited 1.388 times, 1 visits today)