Waterkefir of melkkefir ?

Wat is beter, waterkefir of melkkefir ?

Zijn de voordelen tussen de twee hetzelfde ?

melkkefirDe waarheid is dat waterkefir eigenlijk geen goede vervanger is voor melkkefir, zelfs als je een melkallergie hebt.

Melkkefir, gemaakt met melk of kokosmelk, overtreft waterkefir verreweg in probiotische potentie. De voordelen van melkkefir op basis van melk overtreffen die van waterkefir, ongeacht hoe waterkefir gemaakt wordt. Moet je dan de waterkefirkorrels weggooien ? Neen, laten we duidelijk zijn wat de voordelen zijn van waterkefir, dat een fantastische basis vormt voor zelfgemaakte frisdrank en vele mogelijkheden biedt in andere culinaire toepassingen.

De voordelen van waterkefir

Waterkefir maakt net als melkkefir gebruik van goede bacteriën en gisten die de eenvoudige suikers consumeren en zo een ​​overvloed aan probiotica creëren. Het gebruik van suiker door de waterkefirkorrels betekent dat er niet veel restsuiker in het eindproduct achterblijft.

Bovendien geeft het fermentatieproces extra vitaminen en mineralen af. Het beste van alles is dat er geen additieven, chemicaliën of kunstmatige ingrediënten in zelfgemaakte kefir zitten. Kefir is een 100% natuurlijk gefermenteerde drank waar zelfs een beetje bubbels inzitten, net zoals bij conventionele frisdranken. Waterkefir kan ook worden gebruikt als basis voor zuivelvrije smoothies en ijslolly’s. Waterkefir kan ook worden toegevoegd aan plantaardige melk zoals amandelmelk.

Belangrijke verschillen tussen melkkefir en waterkefir

In waterkefir zitten er slechts 10-15 stammen van goede bacteriën en gisten (waterkefir gemaakt met levende kefirkorrels). Terwijl in melkkefir er 30 tot 50 gisten en bacteriën zitten, ook weer enkel in zelfgemaakte melkkefir met levende kefirkorrels.

Poedervormige kefir starters (ferment) versus levende kefirkorrels

Melkkefir maken voor kinderenMelkkefirkorrels en waterkefirkorrels zijn niet uitwisselbaar, daarom raad ik altijd aan ze te kopen bij gerenommeerde bronnen. Ik kan je niet vertellen hoeveel e-mails ik in de loop van de jaren heb ontvangen van mensen die melk tot kefir proberen te fermenteren met waterkefirkorrels of omgekeerd. Je kan dus met melkkefirkorrels enkel melkkefir maken en met waterkefirkorrels enkel waterkefir maken.

Hoe zit het met kefir gemaakt met een eenmalige poeder? Houd er rekening mee dat, net als bij waterkefir, dit ook niet zo gunstig is als melkkefir gemaakt met levende kefirkorrels.

Er zijn slechts 10 tot 15 nuttige microbiële stammen in melkkefir met poeder gemaakt heeft, vergeleken met kefir gemaakt met levende kefirkorrels, om nog te zwijgen van het feit dat zakjes kopen op den duur duurder is ! Gebruik levende kefirkorrels voor het maken van melkkefir – ze zijn goedkoper en het resultaat is veel gezonder!

 

(Visited 5.135 times, 1 visits today)