Wat is waterkefir?
Waterkefir is een verfrissend, licht alcoholisch ( 0,3-2,0 % ) sprankelend drankje.
Waterkefir wordt gemaakt door het toevoegen van 6 theelepels waterkefirkorrels op 2 liter water, 100-150 gram suiker en 2 vijgen. Het mengsel wordt gefermenteerd bij kamertemperatuur gedurende 2 tot 3 dagen en gearomatiseerd met bijvoorbeeld fruitsap. Het moet koud gedronken worden. Waterkefir, ook wel bekend als tibi, waarschijnlijk afkomstig uit Mexico. Waterkefir is niet gerelateerd aan het meer voorkomende melkkefir.
In het begin van de 20ste eeuw werd Waterkefir in Europa bekend. Het wordt nu voornamelijk gebruikt in België en Nederland, maar kan ook worden verkregen in andere landen. Waterkefirkorrels hebben een structuur die sterk lijkt op die van een suikerkorrels. De korrels bevatten zowel gisten als melkzuurbacteriën, maar de literatuur is erg tegenstrijdig over de exacte samenstelling van de kefirkorrels. Waarschijnlijk is de samenstelling niet constant en varieert deze met de herkomst van de kefirkorrels .De gisten zijn verantwoordelijk voor de alcohol, kooldioxide en smaak. De bacteriën bepalen de smaak van de waterkefir. Het gedroogde fruit in het recept blijkt nodig te zijn om tot een goede kefirdrank te komen, omdat het aangetoond is dat vijgen een belangrijke groeifactor voor de micro-organismen zijn. In plaats van vijgen, kan men vijgenpulp of rozijnen gebruiken. Veel verschillende gezondheidsbevorderende effecten worden toegeschreven aan het drinken van waterkefir, maar deze zijn niet goed onderzocht en geen wetenschappelijke literatuur is beschikbaar om een van de beweringen te ondersteunen.
Waterkefir versus kombucha
Zowel waterkefir als kombucha zijn goede bronnen van probiotica, maar dan verschillende soorten. Kombucha is een overvloedige bron van azijnzuurbacteriën, terwijl waterkefir voornamelijk melkzuurbacteriën bevat, waaronder de Lactobacillus-soort. Kombucha is een probiotica-rijke drank die pittig, licht zuur en enigszins zoet is, zoals appelciderazijn. Koolzuur geeft het een bruisend, bubbelend mondgevoel. Kombucha begint met een symbiotische cultuur van bacteriën en gist (SCOBY) die wordt toegevoegd aan licht gezoete thee en die één tot vier weken mag fermenteren. De bacteriën en gist voeden zich met de suiker om verschillende probiotica te vermenigvuldigen. Zowel waterkefir als kombucha hebben vergelijkbare voedingswaarden. Kombucha is iets hoger, met 20 calorieën meer in een glas, en bevat vijf gram koolhydraten meer en zeven gram suiker meer dan waterkefir. Zowel kefir als kombucha kunnen hogere toegevoegde suikers bevatten, afhankelijk van hoe de kefir of kombucha is gemaakt of het merk.
Hoe maak je waterkefir?
Waterkefir thuis maken kan supermakkelijk en leuk zijn! Hieronder staat alles wat je moet weten over het maken van zelfgemaakte waterkefir. Om je startercultuur te maken, meng je ½ kopje heet water met ¼ kopje suiker in een glazen weckpot en draai je het rond tot de suiker volledig is opgelost. Voeg vervolgens drie kopjes water op kamertemperatuur toe aan de pot, samen met waterkefirkorrels. Dek de pot af en zet hem op een warme plek. Laat het mengsel 24 tot 48 uur fermenteren. Filter vervolgens de kefir met een fijne zeef of vergiet om de kefirkorrels te verwijderen. Zet de korrels apart voor uw volgende recept. Op dit punt kunt u experimenteren met verschillende smaken voor uw gefermenteerde drank door vanille-extract, vruchtensap, bevroren fruit of muntblaadjes toe te voegen voor een verfrissende traktatie. Giet de kefir ten slotte in drukbestendige flessen en bewaar deze 24 tot 48 uur op kamertemperatuur. Open en sluit de flessen na 24 uur opnieuw om het bruisniveau te controleren. Wanneer u tevreden bent met het niveau van de bubbels, zet u het mengsel in de koelkast.