Maak uw eigen bruisende, zuivelvrije probiotica. Verfrissend, simpel en leuk om te doen.
Nog geen kefirkorrels? Bekijk waar u ze kunt kopen.
🍋 Het Basisrecept
In 5 minuten zet u een pot klaar voor 2 dagen fermentatie.
Ingrediënten (per liter)
- 1 liter water (zonder chloor)
- 3-4 eetlepels waterkefirkorrels
- 50 gram suiker (biologische rietsuiker is top)
- 1-2 gedroogde vijgen of abrikozen (ongezwaveld)
- Een half citroentje (biologisch, gewassen)
Benodigdheden
- Grote glazen pot (1,5 liter)
- Doek + elastiek
- Plastic zeef & lepel
- Beugelflessen (voor de bubbels!)
Bereidingswijze (Eerste Fermentatie)
- Oplossen: Los de suiker op in een beetje warm water en vul aan met koud water (zodat het lauw/koud is).
- Vullen: Doe het suikerwater in de pot. Voeg de korrels, de vijgen en de citroen toe.
- Afdekken: Dek af met de doek en het elastiek.
- Wachten: Laat 48 uur staan op kamertemperatuur (uit de zon).
- Oogsten:
- Vis de vijg en citroen eruit (knijp de citroen even uit boven de pot).
- Giet de drank door de zeef in een kom/kan.
- Herstarten: Spoel de pot om en begin direct opnieuw met de opgevangen korrels.
🎥 Video 1: Hoe maakt u het? (Instructie)
De Tweede Fermentatie (Bubbels & Smaak)
Hier tovert u het suikerwater om in gezonde frisdrank. Dit doet u zonder de korrels, in een afgesloten beugelfles.
😲 Bekijk hoeveel ‘prik’ er mogelijk is!
Als u de fles goed afsluit tijdens de tweede fermentatie, krijgt u dit effect:
Let op: Open de fles voorzichtig om overstroming te voorkomen!
🍹 1. De Fruitbom
Vul een beugelfles met je geoogste waterkefir. Voeg een scheut vruchtensap toe (appelsap of druivensap werken geweldig voor bubbels).
Laat 24 uur staan (afgesloten). Zet dan koud.
🌿 2. De Mojito-style
Doe wat verse muntblaadjes en een schijfje limoen in de fles. Voeg eventueel een theelepel suiker toe voor de bubbels.
Super verfrissend op een zomerse dag!
🍓 3. Gember & Bes
Voeg een paar plakjes verse gember en wat bevroren frambozen toe.
Geeft een prachtige roze kleur en een pittige kick.

