Kefir ferment

Melkkefir ferment

Maak zelf melkkefir met een ferment, kefir is een heerlijk verfrissende en licht sprankelende melkdrank. Maak melkkefir zonder de kefirbloemetjes.

zelf kefir en yoghurt makenKefir ferment is afkomstig uit de bekende kefirbloemetjes, kefir in gevriesdroogde vorm. Kefir in poedervorm is zeer geschikt voor mensen die niet regelmatig kefir willen maken.
Kefir gemaakt met een kefir ferment is gemakkelijk zelf te maken, de kefir is smakelijk en minder bitter dan kefir gemaakt van de verse kefirkorrels (kefirbloemen, yoghurtbloempjes).

Hoe zelf kefir maken met een ferment

  • gebruik 1 liter melk. Je kan volle of halfvolle melk gebruiken. Als je rauwe melk gebruikt, kook dan eerst de melk om deze te steriliseren.
  • laat de melk afkoelen tot op kamertemperatuur.
  • Voeg nu de inhoud van het zakje kefir ferment toe en roer totdat alles goed is opgelost.
  • Giet de bereiding in een afsluitbaar fles (thermos).
  • Laat het geheel gedurende 18-24 uur fermenteren op kamertemperatuur.
  • Laat daarna de kefir enkele uren afkoelen in de koelkast.
  • De kefir is nu klaar.

zelf-yoghurt-kefir-maken-fermentJe kan de kefir enkele dagen bewaren in de koelkast. Voor een nieuw batch kefir volstaat het om enkele eetlepels kefir te mengen met 1 liter melk en dan opnieuw het fermentatieproces te starten zoals hierboven beschreven. Zo kan je vele malen voort kweken zonder een nieuwe zakje kefirferment te moeten gebruiken.

Hier kan je kefir ferment kopen

Een reactie plaatsen

3 × vijf =