Waterkefir of melkkefir ?

Wat is beter, waterkefir of melkkefir ?

Zijn de voordelen tussen de twee hetzelfde ?

melkkefirDe waarheid is dat waterkefir eigenlijk geen goede vervanger is voor melkkefir, zelfs als je een melkallergie hebt.

Melkkefir, gemaakt met melk of kokosmelk, overtreft waterkefir verreweg in probiotische potentie. De voordelen van melkkefir op basis van melk overtreffen die van waterkefir, ongeacht hoe waterkefir gemaakt wordt. Moet je dan de waterkefirkorrels weggooien ? Neen, laten we duidelijk zijn wat de voordelen zijn van waterkefir, dat een fantastische basis vormt voor zelfgemaakte frisdrank en vele mogelijkheden biedt in andere culinaire toepassingen.

De voordelen van waterkefir

Waterkefir maakt net als melkkefir gebruik van goede bacteriën en gisten die de eenvoudige suikers consumeren en zo een ​​overvloed aan probiotica creëren. Het gebruik van suiker door de waterkefirkorrels betekent dat er niet veel restsuiker in het eindproduct achterblijft.

Bovendien geeft het fermentatieproces extra vitaminen en mineralen af. Het beste van alles is dat er geen additieven, chemicaliën of kunstmatige ingrediënten in zelfgemaakte kefir zitten. Kefir is een 100% natuurlijk gefermenteerde drank waar zelfs een beetje bubbels inzitten, net zoals bij conventionele frisdranken. Waterkefir kan ook worden gebruikt als basis voor zuivelvrije smoothies en ijslolly’s. Waterkefir kan ook worden toegevoegd aan plantaardige melk zoals amandelmelk.

Belangrijke verschillen tussen melkkefir en waterkefir

In waterkefir zitten er slechts 10-15 stammen van goede bacteriën en gisten (waterkefir gemaakt met levende kefirkorrels). Terwijl in melkkefir er 30 tot 50 gisten en bacteriën zitten, ook weer enkel in zelfgemaakte melkkefir met levende kefirkorrels.

Poedervormige kefir starters (ferment) versus levende kefirkorrels

Melkkefir maken voor kinderenMelkkefirkorrels en waterkefirkorrels zijn niet uitwisselbaar, daarom raad ik altijd aan ze te kopen bij gerenommeerde bronnen. Ik kan je niet vertellen hoeveel e-mails ik in de loop van de jaren heb ontvangen van mensen die melk tot kefir proberen te fermenteren met waterkefirkorrels of omgekeerd. Je kan dus met melkkefirkorrels enkel melkkefir maken en met waterkefirkorrels enkel waterkefir maken.

Hoe zit het met kefir gemaakt met een eenmalige poeder? Houd er rekening mee dat, net als bij waterkefir, dit ook niet zo gunstig is als melkkefir gemaakt met levende kefirkorrels.

Er zijn slechts 10 tot 15 nuttige microbiële stammen in melkkefir met poeder gemaakt heeft, vergeleken met kefir gemaakt met levende kefirkorrels, om nog te zwijgen van het feit dat zakjes kopen op den duur duurder is ! Gebruik levende kefirkorrels voor het maken van melkkefir – ze zijn goedkoper en het resultaat is veel gezonder!

 

(Visited 170 times, 1 visits today)

Kefir ferment

Melkkefir ferment

Maak zelf melkkefir met een ferment, kefir is een heerlijk verfrissende en licht sprankelende melkdrank. Maak melkkefir zonder de kefirbloemetjes.

zelf kefir en yoghurt makenKefir ferment is afkomstig uit de bekende kefirbloemen, kefir in gevriesdroogde vorm. Kefir in poedervorm is zeer geschikt voor mensen die niet regelmatig kefir willen maken.

Kefir gemaakt met een kefir ferment is gemakkelijk zelf te maken, de kefir is smakelijk en minder bitter dan kefir gemaakt van de verse kefirkorrels (kefirbloemen, yoghurtbloempjes).

Hoe zelf kefir maken met een ferment

  • gebruik 1 liter melk,  volle of halfvolle melk, als je rauwe melk gebruikt, kook dan eerst de melk om deze te steriliseren
  • laat de melk afkoelen tot op kamertemperatuur
  • voeg nu de inhoud van het zakje kefir ferment toe en roer totdat alles goed is opgelost
  • giet de bereiding in een afsluitbaar fles (thermos)
  • laat het geheel gedurende 18-24 uur fermenteren op kamertemperatuur
  • laat daarna de kefir enkele uren afkoelen in de koelkast
  • de kefir is nu klaar

zelf-yoghurt-kefir-maken-fermentJe kan de kefir enkele dagen bewaren in de koelkast. Voor een nieuw batch kefir volstaat het om enkele eetlepels kefir te mengen met 1 liter melk en dan opnieuw het fermentatieproces te starten zoals hierboven beschreven. Zo kan je vele malen voort kweken zonder een nieuwe zakje kefir ferment te moeten gebruiken.

Hier kan je kefir ferment kopen

(Visited 103 times, 1 visits today)

Wat heb je nodig om melkkefir te maken

Hoe zelf melkkefir maken ?

  1. Ten eerste, moet je melk hebben. Rauwe melk is het beste, maar als u niet beschikt over rauwe melk, eenvoudige volle of halfvolle melk uit de supermarkt werkt ook goed. Magere of vetarme melk zal ook wel werken, maar de kefirkorrels geven de voorkeur aan het volledige scala van voeding dewelke gevonden wordt in volle melk.
  2. Ten tweede, zal je een bolzeef bij de hand moeten hebben – bij voorkeur uit kunststof of nylon of roestvrij staal. Roestvrij staal wordt beschouwd als veilig voor kort contact. Filters met grote gaten (zoals pasta zeven) werken niet goed – de kleinere kefirkorrels komen dan rechtstreeks in je kefirdrank terecht. Hoewel het niet schadelijk voor de gezondheid is om de kefirbloempjes mee op te drinken, zal je wel een deel van je kefir culturen verliezen.
  3. Een WECK-glas of een grote pot met ademend deksel (of keukenhanddoek) om uw kefir te laten gisten
  4. Een pot of fles voor het opslaan van uw afgewerkte drank in de koelkast
  5. Een steriele houten of plastic lepel is ook handig om de kefirkorrels lichtjes uit te persen
  6. Kefirkorrels of wel bekend als het kefirplantje, het yoghurtplantje of kefirbloempjes. Opgelet : Kefirkorrels voor de aanmaak van melkkefir kunnen niet gebruikt worden voor de aanmaak van waterkefir. Melkkefirkorrels kan je hier kopen.

Wat is melkkefir ?

Melkkefir is een verfrissende probiotische gekweekte melkdrank die zijn oorsprong vind in het Kaukasus gebergte vele jaren geleden. In het Turks betekend het woord Kefir “goed gevoel”,het product heeft een dikke romige kleverige consistentie, het smaakt bijna als yoghurt en het heeft ook een melkachtige, gist geur.

Wat zijn kefirkorrels ?

De zogenaamde Kefirkorrels of kefircultuur is een fundamenteel ingrediënt om zelf kefir te kunnen maken, kefirkorrels zien er een beetje uit zoals een witte bloemkool (zie foto).

melkkefirkorrels
Kefirkorrels

Hoe wordt kefir gemaakt ?

Door het combineren van melk en kefirkorrels in een WECK-fles gedurende een halve dag of meer bij kamertemperatuur, zal de melk beginnen te fermenteren met als resultaat kefirdrank.

Hoe smaakt melkkefir ?

Het smaakt zoals yoghurt, tevens een beetje zuur, maar erg lekker.

Waarom drinken mensen graag melkkefir ?

Eigenlijk is het heel gezond en het is beter dan het drinken van melk!De kostprijs is goedkoop en betaalbaar, het is slechts 5 minuten werk per dag om zelf kefir te bereiden. De kefirkorrels worden te koop aangeboden op internet of soms kan je ze ook verkrijgen via vrienden of kennissen. Kinderen houden van de unieke smaak van kefir en je kan het eenvoudig mengen met wat fruit, zoals fruit dat gebruikt wordt in yoghurt! Het is makkelijk zelf te maken en zelfs kinderen kunnen het leren, het is voor de kinderen ook spannend en leuk om zelf de kefirdrank te maken!

Wat zijn de voordelen van melkkefir ?

Mijn ervaring is na het dagelijks drinken van melkkefir na meer dan een maand, gaf het mij een grote boost in mijn stofwisseling en een grote verbetering van mijn immuunsysteem (ik word zelden nog verkouden).

(Visited 708 times, 1 visits today)

Zelf melkkefir maken

Wat is melkkefir ?

Melkkefir is een gefermenteerde zuivelproduct welke zijn oorsprong vind in de Kaukasus. Melkkefir is van oudsher aangekondigd als een elixer voor een lang en gezond leven. Melkkefir is rijk aan nuttige bacteriën, fosfor, vitamine K, biotine en foliumzuur – voedingsstoffen die essentieel zijn voor de gezondheid en het welzijn. Melkkefirkorrels zijn wit, klonterig en geleiachtig en bestaan ​​voornamelijk uit melkzuur producerende bacteriën, waaronder Lactobacillus brevis, streptococcus thermophillus, Lactobacillus casei, Lactobacillus helveticus, Lactobacillus delbrueckii evenals gisten die candida maris, candida inconspicua en Saccharomyces cerevisiae omvatten.

Zelf kefir bereiden ?

Het is niet moeilijk om zelf melkkefir te bereiden. Zoals met vele traditionele voedingsmiddelen, ligt haar schoonheid in de eenvoud. Je hebt maar 2 ingrediënten nodig en dat zijn kefirkorrels en melk, meng de kefirkorrels in melk (verhouding 1/10) – bij voorkeur rauwe melk (onze kefirkorrels kunnen worden gebruikt met gewone UHT-melk, geitenmelk, paardenmelk en kokosmelk) – en laat de cultuur bij kamertemperatuur gedurende 24 – 48 uur staan. De gunstige bacteriestammen en goedaardige natuurlijke gisten zullen zich vermenigvuldigen, de lactose in de melk verteren en een zure, dikke kefir vol met vitaminen, probiotica, kefiran en andere voedende bestanddelen aanmaken.

Korte instructie voor de aanmaak van Melkkefir :

Bereidingstijd : 5 minuten
Totale tijd: 24 uur
Opbrengst: 1/2 liter melk

melkkefir benodigdheden

Ingrediënten:

Bereiding:

  • Doe de melkkefirkorrels in een schone glazen pot
  • Overgiet de kefirkorrels met 1/2 liter melk
  • Dek de pot af met een doek of laat het deksel op een kier staan
  • Laat het geheel 24 – 48 uur staan bij kamertemperatuur. Voor een een dunne, lichte kefir drank laat je de cultuur maar voor 12 uur staan.

Het thuis bereiden van melkkefir is opmerkelijk eenvoudig en heel betaalbaar.

(Visited 297 times, 1 visits today)